Hans van der Velde is een geboren Drent en woont inmiddels al 25 jaar in Leiden. Hans is een echte autodidact en je zou kunnen zeggen dat zijn grootste passie de liefde voor het ambacht is.

Na jarenlang in verschillende periodes te hebben getekend en geschilderd maakte Hans kennis met de technieken van de oude meesters, zoals Rembrandt en Vermeer. Deze technieken zetten hem op het juiste spoor. “Alle technieken die ik door de jaren heen bestudeerde en beoefende vielen ineens op hun plaats. Het was een openbaring”, aldus Hans. Zijn huidige leraar  Arjan van Gent is specialist  in deze oude technieken en vertelt hierover: “pas recent is door moderne technieken, zoals uv-fotografie, bekend hoe de oude meesters werkten, in welke volgorde, welke lagen en met welke materialen. De kennis en vaardigheden van deze technieken brengen elke kunstschilder veel winst. Of het nu klassieke portretten zijn of hedendaagse voorstellingen.”

Inmiddels is Hans door zijn niet aflatende honger naar kennis omtrent de schilderstechnieken zelf een specialist te noemen en geeft hij schilderlessen en workshops in Leiden binnen zijn schildersatelier VARF. Hij weet dit goed te combineren door zijn passie en kennis helder over te brengen op zijn leerlingen. Veel leerlingen vertelden: “Ik heb al jaren elders schilderles, maar ik leer bij schildersatelier Varf in 1 uur meer dan in al die  jaren.”

Vanuit de hele wereld worden de aloude technieken op eigen wijze geïnterpreteerd. Door internet is het mogelijk die kennis en ervaring wereldwijd te delen en diep in die kennis te duiken. Inmiddels heeft Hans op basis van die kennis zijn eigen methodiek ontwikkeld om deze ambachtelijke manier van schilderen over te dragen aan zijn leerlingen.

Oude Meesters maken Nieuwe Meesters
Door de werken van de oude Meesters na te schilderen leer je het ambacht zoals men dat in de muziek ook doet. In de muziekwereld is het heel normaal om werken van Mozart en Bach te bestuderen en te spelen. In de schilderkunst is dat een tijd al niet meer het geval. Leerlingen staan altijd weer versteld als ze tijdens de schilderlessen in Leiden de volgorde van werken en de opbouw van de Oude Meesters volgen. “Al in vrij korte tijd maak ik werk, waar ikzelf  en anderen staan te kijken” volgens een leerling.

Grisaille – Verdaccio
Hans over de oude technieken: “Een mooi voorbeeld van de technieken van de oude meesters is het maken van een Grisaille of een Verdaccio. Het schilderij wordt eerst opgezet in alleen zwart-wit (Grisaille) of groen-wit (Verdaccio). Je hoeft je in dat stadium dus niet druk te maken over kleur. Dat scheelt een heel stuk. Gezellen binnen een gilde in de Gouden Eeuw moesten minimaal een jaar schilderen in deze tinten alvorens ze überhaupt aan kleur mochten beginnen. Is men eenmaal in staat een schilderij op te zetten in een Grisaille of een Verdaccio, wordt de stap gemaakt naar het zeer complexe gebied van kleur. Het feit dat de Oude Meesters deze twee stappen uit elkaar haalden was niet voor niets. Door dezelfde weg te volgen zul je zien dat je enorme sprongen maakt in je werk.”

Computer – Photoshop
Binnen het schildersatelier Varf wordt tijdens de lessen en de workshops uitgebreid ingegaan op het opzetten van deze Grisaille en Verdaccio. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van nieuwe technieken, zoals het fotobewerkingsprogramma Photoshop op de computer. “Ik verzeker u dat als Rembrandt een computer tot zijn beschikking zou hebben gehad dat hij er gretig gebruik van had gemaakt :-)”.