Positioneren van de kleuren op de kleurencirkel in warm/koud varianten.

We starten met het maken van een 2 Dimensionale kleurencirkel met de daarbij behorende kleurfamilies.

  • Teken een cirkel
  • Verdeel de cirkel in twee helften.
  • Teken een V vorm vanuit het centrum van de cirkel.
  • Spiegel de V vorm in de onderste helft van de cirkel.
  • Geef de kleurfamilies een naam:
    GEEL bevindt zich bovenaan.. Met de klok mee gaan we naar – oranje. Vervolgens rood – violet – blauw en groen.
kleurencirkel warm-koud

Om de kleurencirkel te vullen kunnen we kiezen uit de minerale  kleuren van het Impressionistisch paletof de  intensieve kleuren van het moderne palet. Beide paletten geven je toegang tot de Gamblin Color Space

Binnen de kleurfamilies worden de kleuren onderverdeeld in een koele en een warme variant. Het is dus belangrijk de kleurfamilies te benoemen inclusief hun varianten in temperatuur.

Voor deze versie van spectrale kleurencirkel gebruiken we dus twee kleuren voor elke kleurfamilie, de één is warmer, de ander koeler.

Het blauw wat grenst aan rood is het warme Blauw(bijv. Ultramarijn). Het Blauw wat grenst aan groen is een koele variant(Bijv. Cerulean).  Het koele Cadmium Citroen-Geel staat boven aan in de cirkel. Op het moment dat Geel overgaat naar Oranje wordt het geel warmer(Cadmium Geel Medium.), warm Geel ontmoet koel Oranje. De warm/koel variant is gebaseerd op de kleurpositie binnen de kleurfamilie. Er ontstaat een koel-warm patroon en je zou verwachten dat dit patroon zich handhaaft, maar het patroon veranderd tussen oranje en rood, waar twee warme kleuren elkaar ontmoeten. Dit ijsde  enige plek in de kleurencirkel waar twee “warmen” elkaar ontmoeten. Het warmste Oranje grenst aan warm Rood.

We zien tegenover de enige plek waar koel Blauw grenst aan koel Groen Zou je de kleurencirkel dichtklappen op deze scheidingslijn zie je dat de koel-warm patronen gespiegeld zijn. Bij het correct plaatsen van de koele en warme kleuren op de kleurencirkel vallen de rest van kleuren automatisch op hun plaats.

Elke dimensie van de Gamblin Color Space resulteert in een eigen kleurencirkel!

Onthoud goed dat de aarde-kleuren niets anders zijn dan vergrijsde gelen oranje en roden. Ze moeten binnen de kleurencirkel dichter bij het centrum worden geplaatst. Een palet met felle, intensieve kleuren horen aan de rand van de kleurencirkel.

Om een volledige lijst van de Gamblin-kleuren inclusief hun warm-poud varianten te bekijken, gaat u naar de Kleur-koel/warm lijst. Hier vind je een overzicht waarmee je je kleuren correct op de twee-dimensionale kleurencirkel kunt plaatsen.

Vergelijk je eigen palet eens met die van Gamblin. Veel schilders mengen Blauw en Rood om een mooi Violet te maken. Gamblin gebruikt Een koud Violet(Dioxazine Purple) en warm Violet(Cobalt Violet). Ik begin het mengen met pure kleuren. Ik geef de voorkeur aan kleuren met een hoge intensiteit. Gemengde kleuren staan dichterbij de neutrale kern.

Om de kleuren in dezelfde relatie als in de kleurencirkel op je palet te plaatsen, knippen we de cirkel door midden tussen Geel en Groen.

De kleuren worden in dezelfde relatie op het palet neergezet. We knippen de cirkel door bij groen en geel daar een derde van de kleuren  op het palet de gelen groen maken. Dus ik reserveer altijd een plaatje op mijn palette om schone gelen te mengen.

Onthoud goed, ons doel is altijd voorspelbare kleuren te mengen. Sorteer je kleuren zo, dat ze in relatie met elkaar blijven. De juiste kleur is altijd goed te vinden door te kijken wat zijn kleurfamilie is, zijn toonhoogte en zijn intensiviteit.

HUE – VALUE – CHROMA o.t.w. Kleurfamilie, Toonhoogte en Intensiviteit.

Ik hoop dat bovenstaande informatie bijdraagt aan het mengen van voorspelbare kleuren. Kijk gerust verder in de site voor verdere informatie. Vind u niet de benodigde informatie, mail dan gerust naar Atelier Varf

Bezoek ook de engelstalige website van Gamblin Colors