Om goed inzicht te krijgen in de schilderstechnieken is Photoshop echt een uitstekend hulpmiddel.

Binnen het schildersatelier Varf wordt regelmatig een workshop ‘Photoshop en schilderen‘ gegeven.

De oude Meesters waren er vroeger als de kippen bij als er weer iets nieuws was wat het schilderen tot een hoger niveau te tillen. Denk daarbij bijv. aan het werken met een rasterraam en het gebruik van een lens om eenonderwerp te projecteren.

Ik weet zeker dat de Oude Meesters een computer met een fotobewerkingsprogramma direct aan zouden schaffen.

Photoshop als hulpmiddel bij het klassiek schilderen

In de workshop komen de volgende zaken aan bod:

  • Het opzetten van een compositie in Photoshop. Belangrijk is het kiezen van het juiste formaat. Door een foto in een zo hoog mogelijke resolutie te kiezen is het gemakkelijk een mooie compositie te maken. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van de Gulden Snede. 
  • Opzetten van een raster. Door een raster op te zetten binnen Photoshop en vervolgens een print te maken is het erg eenvoudig de gekozen voorstelling op het canvas over te dragen. Het voordeel is dat er nog steeds getekend wordt en dat blijft de beste basis voor het schilderen.
  • Grisaille/Verdaccio. Binnen Photoshop is het een peuleschil een voorstelling om te zetten naar zwar/wit (grisaille)of bijv. naar groen/wit(verdaccio). Men kan er zelfs voor kiezen de voorstelling in tien kleurwaarden weer te geven. Het geeft de schilder een perfect inzicht in die kleurwaarden. Het is zeer belangrijk te zien waar je “donkerste donker’ en je ‘witste wit’ zich bevind. Van nature hebben we de neiging de kleurwaarden af te zwakken waardoor de voorstelling vlak neigt te worden. Photoshop geeft ons een meetbaar iets en helpt ons ermee de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
  • Hue, Value en Stauration. Belangrijke begrippen om goed inzicht te krijgen in kleur. Met name het vergrijzen van kleur wordt erg moeilijk gevonden, Photoshop heeft een handige tool om hier inzicht in te krijgen.