Lekker vlot doorwerken dankzij de producten van Gamblin.

Umbra:
Kerstman-Varf-1Op een met lijnzaadolie ingewreven linnen canvas is een schaduwlaag aangebracht met alleen gebrande omber. Door de verf dikker of dunner aan te brengen is het mogelijk verschillende toonwaarden te maken. De lijnzaadolie die heel dun op het doek wordt aangebracht zorgt voor een heerlijke flow van de gebrande omber. De olieverf wordt aangebracht met een beetje medium! Slow-Dry medium van Gamblin is hiervoor zeer geschikt. Je kunt lekker lang doorwerken en de volgende dag is het droog!

 

Grisaille
Kerstman-Varf-2Over de laag met gebrande omber wordt de volgende laag aangebracht. Deze laag wordt in grijstinten opgezet. Ik gebruik daarvoor Ivoor-zwart en Titaanwit van Gamblin.
Het doek wordt opnieuw ingewreven met een heel dunne laag lijnzaadolie. Het is belangrijk om daarna de olieverf iets te mengen met medium. Dit zorgt voor een snellere droging, maar op deze manier wordt er ook een olie/harslaag opgebouwd.

Het blijft magisch om deze koele tinten over de warme tinten van de Omberlaag te zetten. Er wordt transparant gewerkt waardoor de warme tinten enigszins doorschemeren.

 

Kerstman-Varf-3Het Slow-Dry medium van Gamblin is is heerlijk om mee te werken. Aan de ene kant geeft het je veel tijd om in de verf te werken, aan de andere kant is het de volgende dag al droog waardoor je snel door kan werken en aan een andere laag kan werken.

Ge Grisaille is nu klaar en het schilderij wordt verder opgebouwd met verschillende kleurlagen.

De lichtste tinten zullen kleur krijgen met het hoogste Chroma o.t.w. de meeste kleurkracht! Door de kleuren transparant op te bouwen krijg je als het ware een glas-in-lood effect. Het licht dringt door de lagen heen en wordt weerkaatst door de grisaille. De grijswaarden zorgen ervoor dat in de schaduwen de kleuren automatisch vergrijst zullen worden, dus een lager chroma!

Alles over de mediums van Gamblin: http://www.gamblincolors.com/mediums/

Meer weten over Gamblin???? Bezoek de productpresentatie van Robert Gamblin op 12 October in Atelier VARF & SO
Wanneer: Maandag 12 Oktober
Aanvang : 19:30 – 22:00 uur
Entree: gratis
Locatie: Atelier VARF & SO
Hogewoerd 177
2311 HL LEIDEN
M: 06-39581540

Wordt vervolgd……….