Ik kom erachter dat het restaureren van een bank net als bij het schilderen gaat in lagen. Nadat we alles afgepeld hebben konden we beginnen met opbouwen.

Veren plaatsen op de jute singels
Een hele klus om 30 springveren te naaien op de jute singels. Elke veer moest op drie punten vastgezet en dat lekker met draad en naald. Lang leve de handarbeid 😉

Het knopen van de springveren
Op deze klus had ik me echt verheugd. Op de video’s die ik heb gezien deed het me ontzettend denken aan Macramé uit de jaren 70. Iets wat ik onder protest van menigeen in die jaren veel beoefend heb. Ik heb gekozen voor de hard-way ;-). Drie-draads koppelgaren en acht-knoops doorknopen. Dus horizontaal, verticaal en diagonaal doorknopen. Ik verzeker je dat je na die tijd spierpijn hebt op plaatsen waat ik het in elk geval nog nooit heb gehad.

Jute over de veren en lussen met Crin
Vervolgens word er met doornaaigaren lussen gemaakt waarin het Crin, een soort gedroogd palmgras wordt vast gestoken. Hilarisch leuke klus! Lekker met je handen in het stro en zorgen dat het een mooi compact bedje van stro wordt. Kroelen, kroelen en nog eens kroelen in het stro.

Het doorrijgen van de deklaag van Crin
Ne het aanleggen van het stro werdt het geheel bedekt met jute en tijdelijk vast gemaakt. Het geheel doorrijgen tot op de bodem en strak aantrekken van het garen zorgt ervoor dat je een zeer compacte en stevige basis krijgt. De kunst is tevens een mooi kantrol te maken. Doordat het jute tijdelijk is bevestigd kun je met name aan de voorkant nog lekker bijvullen om vervolgens zo’n mooi rand te verkrijgen.

Wordt uiteraard weer vervolgd…